Slnovrat 2020 – Plávanie pod 5 mostami

SĽM plávanie pod 5 mostami - slnovrat 2020

Po dobrej skúsenosti z minulých rokov sme sa aj teraz rozhodli osláviť Slnovrat na Dunaji preplávaním popod všetky bratislavské mosty. Počasie bolo tentokrát mimoriadne priaznivé – slnečno s teplotou 27 stupňov a mierny východný vietor. 

Akcia bola prístupná len zdatným plavcom, ktorí mali skúsenosti s plávaním v Dunaji. Na akciu sme pozvali aj skúsených plavcov v dunajskej vode z klubov Delfíni Zlaté piesky a Ľadové medvede Bratislava.  

Tentokrát sme sa na štart presunuli spoločne po svojich. Z priestorov lodenice sme hodinu pred štartom vyrazili na štvorkilometrový pochod na pláž Lafrankoni. Pochod veľkej skupiny v plaveckom ustrojení s plaveckými bójkami už vtedy výzorom zaujal ľudí, ktorí oddychovali na Tyršák pláži. Na štarte na nás čakali dva záchranné člny, koré potom dohliadali na našu bezpečnú plavbu. Inokedy široká pláž bola trraz vďaka vyššej hladine zakrytá vodou. Ešte posledná inštruktáž o bezpečnostných opatreniach a takmer na minútu presne sme išli o 14:00 do vody.  

Privítala nás pomerne kľudná hladina o výške 385 cm. Voda mala teplotu 17,7 st. Pri plávaní sme sa držali približne 50 až 100 metrov od pravého brehu. Medzi mostom Lafrankoni a Auspicom okolo nás v bezpečnej vzdialenosti preplávala aj vyhliadková loď. Poriadok na vodnej ceste strážil aj čln Dopravného úradu. Pravdepodobne ich pokute neunikol motorový čln, ktorého kapitán neznížil rýchlosť a robil tak veľké vlny. Piliere na Starom moste a moste Apollo sme míňali po pravej ruke a tým sme sa vyhli  prehrádzkam v tomto úseku. 

Takmer všetci sme ukončili plávanie na pláži ďaleko za Prístavným mostom. Posledných niekoľko sto metrov sme prekonali ako vždy striedavo plávaním a kráčaním v plytšej vode.  

Celé plávanie bolo v pomerne kľudnej hladine a tak sme si to mohli náležite vychutnať.  

Celá trať po piaty most bola dlhá 6 km a plávanie trvalo 55 minút.  

Po ukončení plávania nás čakalo posedenie v areáli lodenice Dunajklub Kamzík a hlavne svojpomocne uvarený kotlíkový guláš.